2012-12-22

Min åsikt om fyrverkerier

Det närmar sig jul med stormsteg och efter jul så kommer nyår. Med nyår så kommer fyrverkerier, enligt en person på Facebook så har det redan avfyrats fyrverkerier i stan, jag har inte hört dem, men det beror nog på att jag har haft hörlurar på mig de senaste dagarna, men jag vet att folk börjar gärna flera veckor efter och slutar flera veckor efter nyår eller påsk, så jag är ärligt talat inte förvånad.

Så vad är min åsikt om fyrverkerier? Min åsikt är att det kan vara fint med fyrverkerier, så som de har det på tv, dvs att en arrangör som vet vad de gör har hand om det, så kan det bli riktigt otroligt.
Annars gillar jag inte fyrverkerier generellt, jag gillar speciellt inte smällare. Jag är uppvuxen med pojkar och jag vet vilka dumheter de kan hitta på, vilket bara känns så otroligt onödigt, speciellt när det drabbar oskyldiga, som när pojkar stoppar smällare i postlådor som i värsta fall går sönder och då får ägaren till postlådan köpa en ny, vilket är en kostnad ingen vill ha, speciellt inte efter jul och nyår, då pengarna har gått till annat och de kanske inte har råd med en ny.

En annan dålig sak är att flera år så blir folk skadade av smällare och fyrverkerier, oftast av ren dumhet. En pojke kanske blir utmanad av sina kompisar att smälla av en smällare i en stängd hand och det slutar med att den pojken blir av med en hand för resten av sitt liv, bara för att hans kompisar var nyfikna. En fyrverkeripjäs skjuts inte iväg och den vuxna personen går fram för att kolla och helt plötsligt flyger pjäsen iväg, rakt in i personen som gick fram och den personen blir rejält skadad, i värsta fall dör.

En till sak jag inte gillar är att ljudet som uppstår av fyrverkerier och smällare låter väldigt mycket och skrämmer både djur och människor. Jag har aldrig haft ett husdjur själv, förutom fiskar, men jag har vuxit upp med husdjur och min bästa vän hade en hund, jag spenderade många nyår med hennes familj och jag såg hur rädd deras hund blev av ljudet, vilket fick det att skära i mig, för det fanns inget jag kunde göra för hunden, han förstod inte människospråk, det enda han visste var att det small hela tiden och han var rädd.
Människor från krigszoner blir påminda om hur det var i deras hemländer när det smäller och blir också rädda, trots att de vet att det inte är någon fara, de blir fortfarande rädda för ljudet.

Jag har som sagt vuxit upp med pojkar och testat på, även om jag snabbt insåg att det inte var något kul, jag har några i min släkt som älskar fyrverkerier, de flesta gillar att titta på medan några få älskar att avfyra fyrverkerier, men personligen ser jag inte nöjet i det hela. Jag är ingen tråkig person, även om främlingar som läser detta kan misstycka, men de som känner mig vet att jag kan ha roligt, jag kan festa och umgås med folk och göra dumheter som jag kanske ångrar dagen efter, men saker som jag tycker är onödiga och/eller skadar folk eller djur på något sätt är inte något jag ställer mig bakom.

Återigen, fyrverkerier kan vara vackert att titta på, men jag tycker att det skulle bli finare och säkrare om t ex kommunen har hand om fyrverkerierna och avfyrar dem säkert på ett avspärrat område i centrum, så kan det bli ett sätt att umgås, gå till centrums torg och se fyrverkerierna, precis som Majbrasan varje år.

Anledningen till att jag skriver detta inlägg är för att fr o m 2013 så är det förbjudet att sälja fyrverkerier och det var en person som skrev ett blogginlägg om detta, blev länkad i flashback och blev förolämpad, bara för att han inte gillar fyrverkerier.
Personligen tror jag att de personerna har fyrverkerierna som penisförlängare (varför skulle man annars spendera flera tusen kronor på något som bara varar i några sekunder? Kanske därför de gillar fyrverkerier, de har kanske något i gemensamt) och känner sig förolämpade på något sätt, fast jag förstår inte varför.

Jag vet att inte alla håller med mig, men det här är min åsikt och jag har rätt till en. Respektera min åsikt så respekterar jag din.
Visst ja, här är bloggen som jag pratar om:http://herrdunderbar.wordpress.com/2012/12/17/arets-nyarsafton-blir-sista-nyar-med-lagliga-fyrverkerier/

4 kommentarer:

  1. Hej på dig!!
    Skoj att ha en besökare i min blogg, som verkligen läste mitt inlägg, med orden "Tänk om..."
    Som du kommenterade så verkar det inte vara så många som har gjort det.
    Har kommit en del smutskastning från alla möjliga folk, några av de kommentarer jag har fått, har du redan läst.
    Men en del valde jag att ta bort direkt, då de var direkt opassande och väldigt otrevliga.
    ...kanske ska förklara för dig att jag har ingen aning om fyrverkerier kommer förbjudas från och med 2013, det är bara ett önsketänkande från min sida.
    Trevlig blogg du har förresten!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, som jag förstod det på början av blogginlägget så skulle de förbjudas, jag själv har noll koll om sådant, brukar mest lita på att om jag har fel om något så blir jag rättad av mina vänner, vilket de mer än gärna gör med glimten i ögat (mao de småretas lite med mig :-P)

      Jag anser att om man inte läser ordentligt så har man inte rätt till att yttra sig, så som de där personerna gjorde och jag blev så arg av att de tog sig rätten till att hoppa på dig, bara för att du har en annan åsikt och jag kunde inte låta bli att svara på inläggen.

      Tack för komplimangen :-)

      Radera
  2. Just problemet med "pojkar" är orsaken till att jag är så inne på genusfrågan. Pojkar fostras annorlunda än flickor, bemöts annorlunda och har en annan förväntan på sig. De förväntas vara bråkiga, störiga, ovilliga o.s.v. Jag vill att alla ska bemötas utifrån en individnivå och att bråk aldrig ska tolereras för att "pojkar är pojkar". Det är en av de sämsta ursäkter jag hört från folk. Många blir arga och tror att jag vill förbjuda saker, men är det verkligen att förbjuda då man bemöter barn för den de är och inte vad de har mellan benen? :-) Jag är inte en "tjejig" tjej själv och blir störd när folk tar för givet att jag är på ett visst vis för att jag är just tjej. Jag förstår argumenten till varför folk gör så. Enklare att förstå och sätta samman sin omvärld om man använder sig av stereotyper och "snabba lösningar". Men, som sagt, på en individnivå behövs inte dessa "lösningar". Nu hamnade jag lite off topic här, men tyckte det hörde samman med att du skrivit om att det oftast är pojkar som "leker" med fyrverkerier :-)

    Min åsikt om fyrverkerier då. Tycker det ska skötas under ordnade förutsättningar. Här i stan skjuter de fyrverkerier ett par veckor före och ett par veckor efter nyår. Ingen ordning alls. På nyårsafton har det ibland varit fullt kaos. Var ute och tittade vid torget en gång och på vägen hem höll vi på att få fyrverkerier rakt på oss flera gånger, för att det var berusade människor som envisades med att skjuta och inte fattade hur man får raketerna att gå "rätt". Har till och med sett folk hålla fyrverkeripjäsen i "pinnen" när de skjutit iväg dem för att de inte haft ett rör att sätta den i. Tycker en del folk är rent ut sagt idioter som inte borde släppas i närheten av sådana föremål. Men som du skriver så är det kontroversiellt att tycka så, av någon anledning, och ofta får man aggressiva mothugg om man säger till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara pojkars beteende att gå efter, då jag hade bara 3 tjejer som vänner medan jag hade många killar som vänner och jag umgicks ofta med mina bröder och deras vänner, så jag vet ärligt talat inte hur tjejer är egentligen, men under uppväxten så har mina föräldrar alltid varit noga med att behandla mig och mina bröder relativt lika, rättvist osv, vilket inte alltid lyckades, men de gjorde sitt bästa och fick mig att ta det som självklart att får killarna, så ska tjejerna också få, för det var så jag uppfostrades, jag är en sk "snäll flicka" TROTS min uppfostran istället för på grund av. Det är bara den jag är, jag är snäll av mig och det beror inte på min kön eller diagnos eller något annat, det är bara den jag är :-)

      Det är tur att ni klarade er, trots fulla idioter. Jag hade glömt bort berusade människor i mitt inlägg, så bra att du fick med det.
      Jag vet att jag är inte ensam i mina åsikter, så för mig kvittar det om det jag tycker är kontroversiellt, då jag har aldrig varit rädd för att stå emot vågen. Jag står för det jag tror på och då kan ingen trycka ner mig.

      Radera